9 motive sa lasi pe altcineva sa-ti faca treaba


Ai tot mai putin timp liber?
 
Dupa ce ajungi acasa de la serviciu timpul parca pur si simplu zboara! Desi ti-ai propus sa faci mai multe lucruri, cu greu reusesti sa termini o parte din ele iar restul… le lasi pe maine!
 
Nu numai tu patesti asta. Mi se intampla si mie.
 
Ai stat vreodata sa faci o analiza a lucrurilor pe care vrei sa le faci si sa vezi de ce nu iti mai ajunge timpul?
 
Sta in firea umana sa vrea mai mult, sa faca mai mult, sa produca ceva. Este firesc! Vrem o viata plina de satisfactie. Poftim la mancarea preferata, vrem o casa in care sa traim asa cum ne place noua, haine curate si calcate etc.
 
Pentru a face toate astea avem nevoie de timp. Uneori ne face placere alteori nu, dar trebuiesc facute, apoi incercam sa gasim timp pentru a-l petrece cu familia.
 
In general sunt trei tipuri de lucruri pe care vrem sa le facem:
1.Lucrurile de zi cu zi sau saptamanale (mancare, curatenie, spalat si calcat. Daca stai la casa se adauga tunsul gazonului, munca in gradina cu legume/flori etc.)
2.Lucrurile pe care la faci o data la cateva luni/ani ( renovat, curatat geamurile, vopsit, diverse reparatii etc.)
3. Lucruri pe care le faci o singura data (constructia unei case sau a unor anexe in curte, constructia unui loc de joaca pentru copii)
 
Sa le luam pe rand.
 
In prima categorie sunt lucrurile zilnice sau saptamanale pe care trebuie sa le faci in sau pe langa casa. In general le faci tu desi poti sa angajezi pe cineva sa ti le faca. Dar sunt activitati cu o frecventa mare si destul de personale asa ca nu toti apelam la personane din exterior sa le faca in locul nostru. Asta poate pentru ca nu iti doresti straini toata ziua in casa, iti face placere sa le faci tu sau pur si simplu nu iti permiti financiar.
 
In a doua categorie sunt activitati care deja cer mai multa indemanare. In general sunt lucruri tehnice, la care ar trebui sa te pricepi si care iti ocupa ceva mai mult timp. Sa le faci dupa programul de la munca, la asta adaugandu-se lucrurile zilnice, nu-ti mai ramane prea mult timp. Si atunci , daca stii cum sa le faci si le poti face tu , alegi sa le faci in weekend, in dauna timpului petrecut cu familia. Asadar pentru a economisi timp poate e mai bine sa angajezi pe cineva sa le faca in locul tau. Macar pe unele dintre ele, daca nu chiar pe toate. Timpul petrecut cu familia e mult mai pretios!
 
In a treia categorie clar trebuie sa fii de meserie. In general sunt lucrari ample, la care daca nu te pricepi pierzi si timp si bani. Aici ai nevoie de cineva in domeniu care sa realizeze aceste lucrari.
 
Indiferent de ce categorie vorbim, daca alegi sa delegi activitatile pe care ar trebui sa le faci tu unor persoane calificate sau firme ai mai multe beneficii pe care cu siguranta le vrei:
 
1. Iti ramane tie mai mult timp liber sa te ocupi de altceva (economisesti timp)
2. Nu pierzi timp pentru a experimenta cum se folosesc materialele sau uneltele
3. In cazul lucrarilor mici, poti alege ca ele sa se desfasoare in functie de programul tau
4. Nu trebuie sa-ti achizitionezi materialele consumabile sau uneltele necesare. Chiar daca ai identificat solutiile si uneltele necesare, nu prea ai acces la cele profesionale ci gasesti din categoria hobby
5. Materialele si uneltele nu iti ocupa loc in casa pana la urmatoarea folosire
6. SIGURANTA- de exemplu la splatul geamurilor la inaltime ar trebui sa te urci pe o scara ca sa-ti poti face treaba, ceea ce poate fi periculos in caz ca nu ai experienta.
7. Rezultatul este intotdeauna mai bun decat al tau
8. Timpul de executie este intotdeauna mai mic decat al tau
9. Expertultul stie exact ce are de facut, pentru ca e a suta oara cand face acel lucru
 
Asadar, ce e mai important pentru tine? Sa economisesti bani, facand tu tot ce trebuie pe langa casa si sa nu iti mai ajunga timpul sau sa platesti pe cineva si tu sa te bucuri de timpul liber?
 
Spune tu cum alegi sa faci? Te ocupi tu de tot ce este de facut sau mai apelezi la personae calificate? Scrie-ne in comentarii sa putem face si noi alegerea corecta!
 
O zi curata sa ai!
 
P.S. Crezi ca si prietenii tai pierd timp facand lucruri la care nu se pricep? Trimite-le acest articol si da-le o mana de ajutor!