Ce este astmul?


Astmul este o boala cronica , adica de lunga durata, ce determina inflamatia si ingustarea cailor respiratorii si care limiteaza fluxul de aer. Un anumit grad de inflamatie este prezent chiar si atunci cand o persoana nu manifesta simptome.
 
Cauza aparitiei astmului nu este momentan foarte bine inteleasa. Cel mai probabil, boala este determinata de un cumul de factori ereditari (cu care te nasti) si factori din mediu ( alergenii din praful de casa sau animalele cu blana, polenul sau mucegaiul).
 
Astmul tinde sa se transmita in familie, ceea ce inseamna ca este mult mai probabil sa faci astm daca cineva din familia ta are deja astm. Copiii cu eczeme sau alergii la alimente au sanse mai mari sa dezvolte astm. Alergiile la polen, praf de casa, par de animale, de asemenea, cresc sansele de a face astm. In plus, expunerea la fumul de tigara, poluarea atmosferica sau alti iritanti inhalatori pot sa declanseze simptome de astm la persoanele care au risc de astm.
 
Fenomenul este unul permanent, iar senzatia de neplacere poate fi accentuata de episoadele de tuse, sau de respiratia suieratoare din timpul crizelor periodice. Desi factorii genetici sunt determinanti in tot ce este astmul bronsic, care se manifesta inca din copilarie, aceasta afectiune se poate declansa la orice varsta.
 
Astmul netratat sau tratat necorespunzator duce la atacuri repetate de astm. In timp plamanii persoanelor cu astm necontrolat vor functiona mai greu. Atacurile usoare pot inceta fara tratament, insa acesta grabeste procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Daca ai un atac serios trebuie sa mergi urgent la medicul de familie sau la medicul pneumolog. Astmul nu se manifesta la fel de-a lungul timpului, ci are o evolutie schimbatoare. Cu toate acestea, daca este tratat corespunzator, pot exista perioade lungi de timp fara simptome sau atacuri de astm.
 
Tratamentul preventiv, regulat, cu medicamente care controleaza astmul, poate preveni inrautatirea bolii si ajuta la mentinerea functiei pulmonare. Cand astmul este bine controlat caile aeriene sunt libere, iar aerul circula cu usurinta in interiorul si in afara plamanilor
 
Asa cum am vazut mai sus, printre alte cauzele care provoaca astmul se numara si praful din locuinta si parul de animale. Asadar acestea trebuie inlaturate nu doar pentru ca sunt deranjante din punct de vedere vizual, ci si pentru ca ne pot afecta sanatarea.
 
Aspira pardoselile, canapelele, saltelele si mocheta sau covorul apoi sterge praful de pe mobilier si obiectele din casa. Aceasta este solutia cea mai la indemana ta. Facad operatiunea repetat vei reusi intr-o oarecare masura sa controlezi acesti factori alergeni.
 
O metoda si mai eficienta in lupta cu praful o reprezinta curatarea canapelelor, saltelelor, a mochetelor si a covoarelor.
Prin procesul de curatare(care se face prin injectie/extractive) tesaturile sunt spalate cu un flux continuu de solutie detergent care intra cu presiune in material fiind aspirat in acelasi timp cu murdaria.
Tot acest proces se realizeaza la tine acasa, in orice anotimp iar timpul de uscare este de 2-3 ore.
 
Daca si pe tine te afecteaza praful sau parul de animale lasa-ne un comentariu si spune-ne ce masuri aplici.
 
O zi curata sa ai!
 
P.S. Crezi ca si prietenii tai ar fi interesati de acest articol? Da-l mai departe!