Praful


Cu totii avem micile noastre obsesii.
 
Ne deranjeaza alarma telefonului ce suna cu insistenta dimineata, sosetele desperecheate, usile dulapurilor pe care le tot inchizi dar le gasesti mereu deschise, lumina lasata aprinsa, capacul de la toaleta ridicat….Te supara, asa e?
 
La fel de suparator este si praful. Pe unii ii deranjeaza din punct de vedere estetic, atunci cand se aseaza pe mobilier, pe pardosea sau orice obiect, pe altii ii supara din punct de vedere al starii de sanatate.
 
Sa ai alergie la praf sau astm este un chin. Cand ti-e lumea mai draga te mananca ochii, gatul, iti curge nasul, stranuti, tusesti, simti un disconfort total.
 
Dar ce provoaca toate aceste neplaceri?
 
Alergia este o reactie exagerata a sistemului imunitar, in contactul cu factorii de mediu. Sistemul imunitar percepe alergenii ca pe un dusman, reactionand prin sinteza de anticorpi pregatiti sa atace acele substante straine din mediu. Apare astfel o hipersensibilizare ce produce diverse manifestari clinice.
 
Persoanele predispuse a deveni alergice, mai precis atopice, sintetizeaza un anume tip de anticorpi, (imunoglobulinele E), ca raspuns la o gama mai restransa sau mai larga de alergeni din mediu. O parte din acesti alergeni se afla in suspensie in aerul atmosferic, la care popular ne referim ca fiind „praf”.
Astfel, termenul de alergie la praf s-a incetatenit si se foloseste pe scara larga.
 
Studiile arată că un gram de praf conține până la 700 de miliarde de particule, un amestec de substanţe şi de resturi organice şi anorganice, în proporţii variabile din fragmente din fibre textile şi naturale, fragmente sau seminţe întregi de la diverse specii de plante, resturi descuamate de piele umană şi animală (în special în casele celor care deţin animale de companie), resturi descompuse de insecte, mătreaţă de la oameni, animale şi păsări de companie, păr uman şi animal, fulgi din perne sau de la păsările de companie, polen, diverse bacterii, spori de ciuperci, fragmente foarte mici de excremente uscate aduse de vânt în locuinţă, resturi de vopseluri uscate, var, nisip, praf de sol uscat adus pe încălţăminte sau de tot de către vânt.
 
Fenomenele care duc la generarea si transportul prafului sunt fenomene chimice (oxidarea substantelor, etc), fenomene biologice (descuamarea pielii, existenta microorganismelor, etc) si fenomene fizice (frecarea, miscarea particulelor sub imperiul curentilor de aer, atractia electrostatica, forta gravitationala, etc).
 
În mod normal, praful din casă nu declanșează boli periculoase, mai ales dacă nu ai probleme respiratorii, cum ar fi astmul. Dar sunt și situații în care praful pe care îl respiri acasă îți dăunează mai mult decât crezi, mai exact îți poate declanșa o alergie, cunoscută sub denumirea de alergie la acarieni, care in timp poate dezvolta astmul bronsic si chiar complicatii pulmonare.
 
Pentru ca toate aceste probleme sa nu apara in timp, avem nevoie o serie de masuri recurente pentru inlaturarea prafului din locuinte si astfel iti vei putea ameliora starea de sanatate sau vei putea evita sa ajungi la alergii sau astm.
 
Saptamana viitoare vom vedea cateva metode de a scapa de praful din casa. Pentru a nu rata articolele urmatoare urmareste-ne pe Facebook sau LinkedIn.
 
O zi curata sa ai!
 
P.S. Crezi ca si prietenii tai ar fi interesati de acest articol? Da-l mai departe!